Kollektive møteplasser og læringsprosesser er
en rettesnor og drivkraft for nettverket Rommets
kraft. Så også i denne spalten, som vi samskriver i
denne årgangen av Barnehagefolk. Samskrivingen
ivaretar nettverkets ulike stemmer og faglige perspektiver,
noe som også preger arbeidsformene. Er
du medlem i nettverket, består et pedagogisk år av
jevnlige samlinger, hvor du får møte din nettverksgruppe,
som består av styrere og barnehagelærere
fra 6–7 andre barnehager. Samlingen foregår for
det meste ute i en av nettverksbarnehagene. På en
nettverkssamling er det både faglige innspill, praktiske
verksteder og refleksjon gjennom ulike former
for dokumentasjon samt omvisning i vertsbarnehagen.
En gjørende pedagogikk
Rommets kraft inviterer også til «fagpiff» hvor ulike aktuelle temaer blir løftet gjennom en forelesning eller et faglig innlegg, etterfulgt av et verksted. Praktisk-pedagogiske verksteder knyttes til det faglige temaet og ivaretar en mer helhetlig tilnærming til læring, hvor kreativitet, estetikk, kropp og det mangesanselige er vektlagt. Det å ha åpne materialer i hendene, utforske, utfordre, leke og teste ulike teknikker er sentralt. «Å nettverke» med mennesker og materialer i Rommets kraft kan ha overføringsverdi til barnehagene, da det lett kan deles med de man jobber sammen med (Odegard, 2025, i publisering). Ved å omformulere nettverk til et verb knytter vi det også tettere sammen med det kollektive – en gjørende pedagogikk. En gang i året inviteres Rommets krafts medlemmer til en festival som er basert på de samme prinsippene av faglige innspill og praktiskpedagogiske verksteder, over en hel dag, og som også inviterer alle i barnehagene, utover de som til vanlig er representert.Jeg kommer inn på en småbarnsavdeling med definerte plastleker. De ulike leketilbudene barna har her, er i primærfarger, og mye av det lager lyd. Det er garasje, bankebrett, sansebrett og ødelagte dukker. Det er få gjenstander og leker, og mange av barna blir observert gående litt hvileløst rundt. Møblene er høye stoler og bord, og utover disse er det en påkledningsrampe. Rommet inviterer i liten grad til samlek, siden det ikke finnes møteplasser. Hvor mange sånne barnehager har jeg sett? Hvor mange sånne barnehager er det barnehagelærerstudentene møter? Hva er det barn kan gjøre i disse rommene?
Praksisfortellingen gir et bakteppe for hvorfor Rommets kraft oppsto. Det kan se ut til at personalet i mange barnehager mangler erfaring og kunnskap om bærekraftige rom og materialer. For å skape en endring, hvor barns lek og utforskning er i sentrum for vår oppmerksomhet, ble nettverket startet. Et av målene er å ha fokus på barnas beste gjennom deres leke- og læringsmiljø. Ved det kreative gjenbrukssenteret MUV (mulighetenes verksted) fikk barnehager positive og lærerike opplevelser med åpne materialer, men hvordan kunne dette nå ut til flere? Det ble sendt ut invitasjon til Oslos barnehager, som til sammen dannet nettverket Rommets kraft.
Barnehagefolk trenger å nettverke
For å skape en endring trenger vi å rable, utfordre egne og andres tanker og kritisk reflektere. Først da får vi øye på vår pedagogiske praksis. Det skjer mye god refleksjon i hver barnehage, men det å nettverke sammen med andre pedagoger bidrar til å løfte faget, pedagogikken og barnesynet.Vi er på nettverkssamling i en barnehage med oppgave om å skape en inkluderende møteplass. Alle er ivrige og setter i gang. De finner ulike materialer, fyller et podie og gleder seg til barna skal ta i bruk møteplassen. Men hva skjer når barna kommer? De titter, titter litt til og så går de videre! Hva skjedde? Hvorfor ville de ikke leke her med alle de fine materialene? Ved neste samling tok vi frem disse spørsmålene og reflekterte sammen i gruppa. Hadde vi dekket bordet for mye? Kanskje trodde barna at det var et ferdig prosjekt de ikke kunne fortsette på? Alle var enige om at dette var en nyttig erfaring, og den har fulgt oss videre gjennom årene. Hva er for lite, for mye eller akkurat passe?
Barns møter med materialer kan bli noe annet enn det vi har forventninger til. Hvordan kan refleksjoner bidra til å skape de mangfoldige barnehagene vi ønsker oss?
Forberedelsen og etterarbeidet etter samlingen viste seg også å bidra til oppdagelsen om at Rommets kraft ikke er noe vi plukker fram og jobber med kun i forbindelse med nettverkssamlinger. Rommets kraft er det vi holder på med når vi «dekker bordet» før barna kommer, når vi planlegger og vedlikeholder en møteplass, når vi dokumenterer og reflekterer rundt barnas møter med rommene og materialene vi tilbyr! Det ble en god og viktig oppdagelse for personalet.
Faget, pedagogikken, barnesynet vårt, det som er det mest interessante vi holder på med i hverdagen, viser at vi trenger nettverk. Det er når vi stopper opp og utveksler tanker om hva som skjedde, at det virkelig skjer bevegelser i tenkningen vår. Ideer blir til nye ideer, og tanker blir til nye tanker når vi nettverker. I Rommets kraft blir tankesettet og gjøringen utfordret. Vi bruker ikke fasit eller ferdige programmer, men utforsker heller hvordan vi kan skape gode og bærekraftige leke- og læringsmiljøer for barna. Gjennom denne spalten vil dere få flere innblikk i hvordan nettverket Rommets kraft jobber sammen.
Referanse
Odegard, N. (2025, i publisering). «Å nettverke bærekraftspraksiser – en kompost av juletrær, gjenbruksmaterialer og små ting.» Nordisk Barnehageforskning.